Lignoceluloza może być wykorzystywana jako dodatek do mieszanek paszowych dla ryb w celu zwiększenia wydajności i utrzymania zdrowia osobników, normalizacji procesów metabolicznych, zapobiegania toksykozie i poprawy jakości granulatu.
Lignoceluloza do mieszanki paszowej dla ryb

Dozowanie:
- 0.8 – 1.2% – jesiotrowate
- 1.2 – 1.7% – łososiowate
- 0.2 – 1.0% – karpiowate.
Właściwości:
- Wykazuje działanie antyoksydacyjne
- Adsorbuje toksyny
- Poprawia właściwości strukturalne i mechaniczne granulatów.
Charakterystyka:
- W pełni organiczna
- Kompatybilna ze wszystkimi składnikami karmy
- Odpowiednia dla wszystkich gatunków ryb;
- Nie wpływa na właściwości organoleptyczne gotowego produktu;
- Nie wpływa na chemiczne wskaźniki jakości wody;
- Nie kumuluje się i nie powoduje urazów, nie uszkadza błon śluzowych narządów wewnętrznych w przeciwieństwie do ciężkich i ściernych dodatków mineralnych.
Właściwości antyoksydacyjne:
Lignoceluloza ma właściwości przeciwutleniające, zasada działania których polega na interakcji z wolnymi rodnikami. Wprowadzenie lignocelulozy do paszy zmniejsza liczbę kwasową i ilość hydronadtlenków, co pozwala zachować trwałość wchodzących w skład produktu aminokwasów i witamin. Ma to pozytywny wpływ na stan fizjologiczny ryb i wydłuża okres przydatności do spożycia mieszanek paszowych. Pomaga zapobiegać utlenianiu kwasów tłuszczowych omega-3 i zmniejszyć zawartość kwasu oleinowego.
Właściwości adsorbujące:
Zwiększenie intensywności procesów nadtlenkowych w organizmie ryb, przede wszystkim w wątrobie, następuje pod wpływem różnych substancji toksycznych (metale ciężkie, mykotoksyny, toksyny bakteryjne, ksenobiotyki, radionuklidy itp.).
Lignoceluloza adsorbuje polarne i niepolarne mikotoksyny, toksyny mikroorganizmów chorobotwórczych i inne trucizny z przewodu pokarmowego przed ich wchłonięciem do krwi, a także tworzy trwałe kompleksy z mikotoksynami. Takie kompleksy nie rozkładają się w układzie pokarmowym i są naturalnie eliminowane z organizmu. Zmniejszenie ilości substancji toksycznych z przewodu pokarmowego, ograniczenie ich przedostawania się do krwi, zmniejsza obciążenie funkcjonalne wątroby, co pozwala pełniej wykorzystać jej potencjał detoksykacyjny w celu łagodzenia objawów zatrucia.
Właściwości strukturalne i mechaniczne:
- Poprawia właściwości fizyczne granulatu: wytrzymałość, twardość i wodoodporność
- Zwiększa jednorodność paszy
- Zmniejsza kruszenie granulatu, straty paszy podczas karmienia, transportu itp.
- Zmniejsza pylenie i koszty energii elektrycznej podczas produkcji mieszanki paszowej.
Dzięki zastosowaniu lignocelulozy zwiększa się gęstość nasypowa granulatu, wydłuża się czas jego pęcznienia w wodzie, co w efekcie zmniejsza zużycie mieszanki paszowej podczas karmienia i ostateczny koszt ryb handlowych, a także zwiększa efektywność karmienia i poprawia sytuację ekologiczną zbiornika wodnego.